Gemeenschapskrant

Foxrun: trailrunningparcours in Wezembeek-Oppem

06/06/23

‘Je beleeft het lopen intenser’

Na een trail in de Alpen beslisten vier vrienden om er zelf één te organiseren in hun eigen omgeving. Nu is het zover, Foxrun is hun eerste parcours. ‘Doordat de trails de verharde paden zo veel mogelijk vermijden, beleef je het lopen intenser’, zegt Nicolas Peeters, een van de organisatoren.

Wat is het verschil tussen trailrunning, veldlopen enhardlopen? ‘Het verschil met veldlopen heeft te maken met de afstand. Trailrunning is een duursport.
Dat wil zeggen dat je langdurig loopt,van langer dan een half uur tot dagen na elkaar. Het verschil met hardlopen zit in het parcours. Trailrunning gebeurt
doorgaans op onverharde paden in de vrije natuur’, legt Nicolas uit.

Parcours in de natuur

‘De focus ligt op het traject, minder op de prestatie om de beste tijd te halen.Het vraagt een aangepaste loopstijl en uitrusting, zoals schoenen met een goede grip’, gaat hij verder. ‘Starters moeten de afstand en snelheid geleidelijk opbouwen om blessures en valpartijen te vermijden. Want bij trailrunning door een bos of een heuvelachtige omgeving moet je het pad goed in hetoog houden. Doordat de ondergrond verandert en door de hoogteverschillen belast je verschillende spiergroepen en verscherpt je reactiesnelheid en coördinatie.’
‘Dat je bij trails doorgaans buiten in de natuur loopt, is voor ons een belangrijk punt’, gaat Nicolas verder. ‘Doordat de trails de verharde paden zo veel mogelijk vermijden, beleef je het lopen intenser.
Je voelt de verbondenheid met je omgeving onmiddellijk. Iedere trailrun is een avontuur op zich. Je leert ook je eigen omgeving op een andere manier kennen. Dat is een van de redenen waarom we zelf een trail organiseren die vertrekt vanuit de Chirolokalen op de Vosberg. Daarna gaat het parcours via de velden richting Tervuren en het Zoniënwoud en keert terug langs de golf van The National. Een deel van het parcours loopt door het arboretum via kleine bospaadjes (singletracks), zodat de mensen al lopend de natuur ontdekken.’

Moeilijk evenwicht

‘Het idee van een trail was eenvoudig, maar de uitwerking vroeg meer werk dan we dachten’, zegt Nicolas. In september 2022 hebben we de vzw ARUN opgericht, een afkorting van Adventure Runners. Nadien verkenden we mogelijke parcours in de omgeving. We tekenden twee parcours uit, één van 19 km en één van 8 km. Die van 8 km is ook haalbaar als je flink doorstapt.’
‘De praktische organisatie vroeg de meeste tijd. Voor de inschrijvingen maken we gebruik van het platform betrail waar de meeste trails van België op staan. We kozen de naam Foxrun voor onze trail, omdat de Vosberg onze startlocatie is. Om de dag zelf goed te laten verlopen, zullen zich een vijftigtal vrijwilligers inzetten: voor de bemanning van de EHBO-post, als kinderoppas bij de spelen, voor de watervoorziening en snacks op verschillende punten op het parcours, de bar …’, zegt Nicolas.
‘Ook zochten we sponsors met dezelfde waarden en filosofie. Sommige sponsors die zich aanboden, aanvaardden we niet omdat ze een minder duurzame activiteit hebben. Meedoen aan greenwashing willen we niet. Mocht er winst zijn, dan schenken we die aan de organisatie Run and Wheels. Met Bos en Natuur overlegden we ook, want zo’n trail via kleine bospaden is een belasting voor de natuur. Ze hadden geen bezwaar omdat we bestaande paden volgen. Achteraf kijken we het parcours tweemaal na om zien of er geen signalisatie is blijven hangen en of niemand iets verloren heeft. Voor de planten en dieren is het natuurlijk beter dat er niemand in het bos komt. Maar door mensen toe te laten, hopen we dat ze de natuur meer naar waarde schatten en ze zich voor het behoud ervan inzetten. Het blijft een moeilijk evenwicht.’

Voor de familie

‘Onze trail is een familiegebeuren. Er is randanimatie: een springkasteel, kinderspelen, foodtrucks … Maar ook de kinderen kunnen meelopen. Per leeftijd zorgen we voor een aangepaste afstand’, zegt Nicolas.
Als trailcoach en pediatrische kinesist weet Nicolas hoe belangrijk beweging is voor de jeugd. ‘Wetenschappelijke studies bevestigen dat meer sport op school voor betere schoolresultaten zorgt, ook al zouden de kinderen minder andere lessen krijgen. Bewegen buiten in de natuur is zo belangrijk voor hun groeiproces. Het is onbegrijpelijk dat scholen daar niet meer op inzetten.
Zeker in deze tijd waarin ziekten als obesitas en diabetes toenemen. Als we willen dat de volgende generatie meer voor zachte mobiliteit kiest, moeten we daar nu aan werken. Op zondag 11 juni is het ook Vaderdag. Een inschrijving met heel de familie is het perfecte cadeau.
Wacht niet te lang met inschrijven: de eerste 300 ingeschrevenen krijgen een wellnessbon ter waarde van 45 euro.’
De vier vrienden en initiatiefnemers zijn Nicolas Peeters, Christophe Matagne, Miguel Van Den Bogaert en Guillaume Nolet
Tekst: Karla Stoefs

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    ‘Soms moet je je hart volgen’

    04/04/24

    Poolse bakker Lukas Kozik

    In een vorig leven werkte Lukas Kozik (45 jaar) als informaticus, onder andere bij de Europese Commissie en voor verschillende grote bedrijven. Sinds enkele maanden verkoopt hij brood en andere lekkernijen vanuit zijn foodtruck, als Lukas The Baker. Je vindt hem op zondagochtend op de parkeerplaats van apotheker Jansen-Ceuppens in de Lange Eikstraat 8.

  • Gemeenschapskrant

    ‘Het is zoveel meer dan met treintjes spelen’

    04/04/24

    Eddy Verbraecken (73) is liefhebber van modeltreinen

    Modeltreinen zijn al jaar en dag een passie voor Eddy Verbraecken (73). Thuis heeft hij een vitrinekast vol staan. En daar blijft het niet bij, want iedere week bouwt hij mee aan een indrukwekkende modelbaan in Leefdaal. ‘Alleen is zoiets niet te betalen’, vertelt Eddy.

  • Gemeenschapskrant

    Light Drum, een woordeloze spektakelshow van AkroPercu

    04/04/24

    Een droomwereld van lichtspel en percussie

    Cultuurvoorstellingen krijgen voor het gemak van de toeschouwer een label: muziek, theater, humor … De energieke heren en dame van AkroPercu, die deze maand naar de Kam komen, laten zich niet vangen in één hokje. Verwacht een totaalspektakel waar de energie van afspat, met licht en percussie in de hoofdrollen.