Gemeenschapskrant

Light Drum, een woordeloze spektakelshow van AkroPercu

04/04/24

Een droomwereld van lichtspel en percussie

Cultuurvoorstellingen krijgen voor het gemak van de toeschouwer een label: muziek, theater, humor … De energieke heren en dame van AkroPercu, die deze maand naar de Kam komen, laten zich niet vangen in één hokje. Verwacht een totaalspektakel waar de energie van afspat, met licht en percussie in de hoofdrollen.

AkroPercu is een Belgisch gezelschap dat volledig verslaafd is aan percussie. De groepsleden – Adelaide Wlomainck, Sylvie Erauw, Julien Mairesse en Max Charue – komen uit heel het land, van Antwerpen tot Bergen, van Doornik tot Charleroi. Ook als ze niet met AkroPercu op het podium staan in theaterzalen of op (straat)festivals, zijn ze in de ban van muziek. Ze spelen in orkesten of bands, of ze geven les. Na een succesvolle tournee met hun eerste show A Happy Rhythm Comedy is er nu de tweede show, Light Drum, waarin licht de hoofdrol speelt. Voor deze tweede voorstelling klopten ze opnieuw aan bij Kamel Benac, een van de oprichters van het Franse artiestentrio Les Poubelles Boys. De lichtingenieur van dienst is Florian Declercq.

Clichés doorbreken

Een van de bandleden van AkroPercu is Sylvie Erauw. ‘We hebben elkaar leren kennen op het conservatorium, tijdens onze hogere studie muziek’, vertelt ze. ‘De groep werd in 2016 opgericht, vanuit de zin om samen iets anders te maken en de clichés over de klassieke percussie te doorbreken.’ Die ambitie bereiken ze moeiteloos, want klassiek kan je de voorstelling allerminst noemen. Tijdens de show wordt duidelijk dat nagenoeg alles kan. De naam van de voorstelling – Light Drum – verklapt dat er op het podium méér gebeurt dan een slagwerkconcert. ‘Het is een totaalspektakel’, zegt bandlid Julien Mairesse. ‘Een magisch lichtspel speelt de hoofdrol. Tijdens de show gaan we op reis naar de wereld van de dromen en naar de wereld van het licht. Dat dromerige lichtspel vermengen we met wereldmuziek, poëzie en uiteraard percussie. We staan met drie mensen op het podium en het licht is ons vierde personage, dat met ons interageert. De lichtshow gaat in samenspel met de percussie, wat een spectaculair beeld geeft op het podium.’

Woordenloos en universeel

Door de mix van muziek, theater en humor is ook het publiek van AkroPercu erg divers. ‘Het is een woordeloze voorstelling, en dus voor iedereen verstaanbaar’, aldus Julien. ‘We gebruiken onze stem enkel om klanken voort te brengen die de percussie ondersteunen. We vertellen alles met onze percussie. De taal van de percussie is universeel. Light Drum is dus een universele voorstelling, die voor alle taalgroepen toegankelijk is en waar iedereen van kan genieten. Kinderen en volwassenen passen evengoed in onze theaterwereld.’ Jong en oud, muziekkenners en theaterliefhebbers, of wie gewoon een ontspannende avond wil beleven. ‘Echt iedereen komt kijken’, zegt Sylvie. ‘Door de verschillende manieren om de show en het verhaal te beleven en te interpreteren, is het voor iedereen interessant. Onze inspiratie halen we uit onze ervaringen als individuen, én als groep. We hebben binnen de groep wel een praktische taakverdeling, maar het artistieke gedeelte komt vanuit gezamenlijke creativiteit – als groep – tot stand.’

Naast muziek, theater en humor is het label ‘sport’ misschien ook wel van toepassing op de voorstellingen van AkroPercu. De groepsleden springen over het hele podium, en slaan boordevol energie op alles wat in hun buurt komt. ‘Het is zeker fysiek!’, lacht Sylvie. ‘We hebben moeten leren om onze inspanningen te controleren en te doseren.’

De tournee-ervaringen zijn voor Sylvie het hoogtepunt. ‘Dat blijft me telkens het meeste bij. Het menselijke aspect van er samen op uit te trekken en de tournees samen te beleven. Wat dat betreft was de voorbije coronaperiode, net zoals voor veel artiesten, een beproeving. Anderhalf jaar waren optredens niet aan de orde, maar we hebben niet stilgezeten tijdens de coronapandemie. We zijn nieuwe sketches beginnen te schrijven, en zijn dus begonnen aan de creatie van onze tweede show. Het is dan ook de ambitie of de hoop dat AkroPercu creatief mag blijven en dat we met onze voorstellingen mensen mogen blijven raken’, besluit Sylvie.

Tekst: (WT/SC)
foto: © Tine De Wilde
Uit: uitgekamd april 2024

Meer nieuws

  • Uit het centrum
    Paul Viaene

    AkroPercu - april 2024

    29/04/24

    Veel spektakel op het podium bij de nieuwste show van AkroPercu.

  • Gemeenschapskrant

    ‘Soms moet je je hart volgen’

    04/04/24

    Poolse bakker Lukas Kozik

    In een vorig leven werkte Lukas Kozik (45 jaar) als informaticus, onder andere bij de Europese Commissie en voor verschillende grote bedrijven. Sinds enkele maanden verkoopt hij brood en andere lekkernijen vanuit zijn foodtruck, als Lukas The Baker. Je vindt hem op zondagochtend op de parkeerplaats van apotheker Jansen-Ceuppens in de Lange Eikstraat 8.

  • Gemeenschapskrant

    ‘Het is zoveel meer dan met treintjes spelen’

    04/04/24

    Eddy Verbraecken (73) is liefhebber van modeltreinen

    Modeltreinen zijn al jaar en dag een passie voor Eddy Verbraecken (73). Thuis heeft hij een vitrinekast vol staan. En daar blijft het niet bij, want iedere week bouwt hij mee aan een indrukwekkende modelbaan in Leefdaal. ‘Alleen is zoiets niet te betalen’, vertelt Eddy.