Gemeenschapskrant

Weekend op wieltjes

06/10/23

Sportief tweeluik in Kraainem, Wezembeek-Oppem en Tervuren

Alles loopt op wieltjes in de Lijsterbes. Een Rollerdisco brengt de jaren tachtig terug naar het gemeenschapscentrum. En een Wieltjesparade eist de straten op voor de niet-gemotoriseerde weggebruiker.

Het weekend van 20 tot 22 oktober staat in Kraainem, Wezembeek-Oppem en Tervuren in het teken van het wiel, met een afterwork Rollerdisco op vrijdagavond in de grote zaal van GC de Lijsterbes, en een Wieltjesparade op zondag in openlucht.

Indoor rolschaatspiste

Eef Segers, de nieuwe stafmedewerker jeugd en sport van de Lijsterbes, kondigde bij haar komst naar Kraainem al aan dat ze van leuke evenementen, al dan niet met verkleedkostuums, hield. Ze legt uit wat de bedoeling is van dit tweeluik op rolletjes, te beginnen met de Rollerdisco. ‘De Rollerdisco moet een gezellig avondje uit worden in ons gemeenschapscentrum. Het evenement is niet voor kinderen bedoeld, maar voor deelnemers vanaf 16 jaar. De avond begint vrijdag om 19 uur, maar je kan ook later nog binnenkomen. Of je kan er met de collega’s van het werk een afterwork-activiteit van maken. Bijvoorbeeld door recht van het werk al naar de Foyer te komen, en daar te reserveren voor een hapje. Voor de Rollerdisco rollen we de tribune van onze grote zaal helemaal in, om van de theaterzaal een echte indoor rolschaatspiste te maken. We zorgen voor een deejay, richten alles mooi in met discoballen, projecties en lichtjes. Op het podium komt een lounge, zodat mensen ook even kunnen pauzeren. We hopen dat de deelnemers verkleed komen volgens het thema, en dat zijn de jaren tachtig.’ Haal dus maar je eightieskleren terug boven, of kijk waar je nog fluo-accessoires, flashy turnpakken en beenwarmers kan vinden. En haal ook je rolschaatsen van de zolder. ‘Je kan je eigen rolschaatsen meenemen of rolschaatsen huren. Een ticket kost 4 euro als je je eigen rolschaatsen meebrengt en 10 euro als je rolschaatsen wil huren. In beide gevallen is er een drankje in de Foyer inbegrepen in de prijs.’

Kinderparade met Circusshow

En als de rolschaatsen dan toch van onder het stof gehaald zijn, dan kan je ze zondag nog een keer gebruiken. Met een Wieltjesparade eist een grote groep sportievelingen uit Kraainem, Wezembeek-Oppem en Tervuren op 22 oktober op ludieke wijze de openbare weg op. ‘Je mag ook je fiets, step, (loop)fiets, skateboard, inlineskates of rolstoel meebrengen’, aldus Eef, ‘alleen gemotoriseerde voertuigen zijn niet toegelaten’.
De Wieltjesparade is het resultaat van een samenwerking tussen GC de Kam en GC de Lijsterbes, die ook Tervuren aandoet. ‘De parade is bedoeld voor het hele gezin. Voor en na de parade organiseren we aan de Lijsterbes een gratis minimarktje met animatie en een circusshow. Dat marktje begint al om twaalf uur. Om 15 uur vertrekt de kortere Kinderparade voor jonge kinderen die alleen door Kraainem trekt. Als zij terug zijn, rond 15.45 uur, begint de Circusshow. En als die gedaan is, rond half vijf, begint de grote Wieltjesparade via Wezembeek en Tervuren, waaraan zowel kinderen als volwassen mogen meedoen. Concrete info komt binnenkort op de websites van GC de Kam en GC de Lijsterbes, zo kunnen ouders inschatten of hun kind oud genoeg is voor de grote parade of niet.’
Het evenement is volledig gratis. Deelnemers moeten wel hun eigen rollend materiaal meenemen, want je kan zondag niets uitlenen. Een helm is verplicht en bescherming van knieën en ellebogen wordt aangeraden. ‘De parade wordt begeleid door de politie. De straten worden tijdelijk afgezet, en de groep rijdt achter een kar met lichtjes en muziek van een dj die voor sfeer zorgt. Het grotere idee achter dit evenement is op een ludieke manier de straten opeisen voor de zwakke weggebruiker.’

Leren skaten

In de aanloop naar de Wieltjesparade kunnen kinderen van 9 tot 12 zich trouwens al wat voorbereiden door zich in te schrijven voor de SPORTeldoos bij de Lijsterbes. Je kan drie woensdagnamiddagen na elkaar (4, 11, en 18 oktober, telkens van 14 tot 16 uur) leren skaten. Als beginner leer je niet alleen je skateboard volledig onder controle te houden, maar ook een aantal trucs. Gevorderden kunnen de confrontatie aangaan met de ramp, box of rails. De ervaren lesgever zorgt ervoor dat alles op een veilige manier gebeurt. De Wieltjesparade is dus een ideale gelegenheid om te tonen wat je hebt geleerd.

Tekst: Michaël Bellon
Uit: uitgekamd oktober 2023

Meer nieuws

 • Vacature medewerker administratie en communicatie

  19/06/24

  Als medewerker administratie en communicatie verzorg je het onthaal in het gemeenschapscentrum GC de Kam. Je bent het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. In je takenpakket zitten zowel administratieve, financiële, communicatieve als logistieke opdrachten die zorgen voor een vlotte werking van het gemeenschapscentrum.

 • Een bewogen geschiedenis

  31/05/24

  Terugblik op 43 jaar Gordel

  Op zondag 1 september trekt de Gordel door de Rand. Wat in 1981 begon als een politiek burgerinitiatief met sportieve inslag, is nu eerder een sportief evenement met politieke bijklank. In de jaren 90 en 2000 was het een massa-evenement dat zijn gelijke niet kende. Gordels vast voor een terugblik.

 • Nancy Romanus deed mee aan Hotel Römantiek

  31/05/24

  ‘Aan mijn man kan voorlopig niemand tippen’

  Nancy Romanus is voor velen geen onbekend gezicht in Wezembeek-Oppem. Begin dit jaar kon heel Vlaanderen met haar kennismaken tijdens haar deelname aan ‘Hotel Römantiek’, een tv-programma waarin mannen en vrouwen boven 65 op zoek gaan naar de liefde. Nancy blikt met een warm hart terug op dat avontuur.