Gemeenschapskrant

Waar zijn onze huismussen?

14/06/23

Meer huismussen in het straatbeeld. Dat is de droom van Annick Pingaut en Isabelle Schepens. Zij zijn de initiatiefnemers achter de mussenburgergroep Wezembeek-Oppem/Kraainem en doen er alles aan om deze zangvogel een beter leven te geven.

Dankzij de wijkbudgetsubsidie van 4.500 euro, die ze eind vorig jaar via de gemeente kregen, kunnen ze hun ideeën vandaag in de praktijk omzetten. Opnieuw mussen in Wezembeek-Oppem is het eerste project dat ze als burgergroep trekken. De huismussenpopulatie doet het niet goed. 80 % van de huismusgroepen zal het moeilijk hebben om te overleven. Dat blijkt uit het huismussentelweekend dat in maart georganiseerd werd door Vogelbescherming Vlaanderen. ‘We willen mensen sensibiliseren en informeren over de zorgwekkende toestand van onze huismussen’, zegt Isabelle. ‘We hebben vijftig nestkastjes besteld, die we op termijn geografisch willen groeperen over de hele gemeente. Dat doen we echter niet zomaar. Een van de criteria is dat er binnen een straal van 200 meter rond je huis huismussen aanwezig moeten zijn. Dat is de afstand die huismusgroepen afleggen.’
Om te weten waar er huismussen zijn, moedigen Annick en Isabelle iedereen aan om ze in kaart te brengen. Isabelle: ‘Eind april maakten een 20-tal mensen, samen met natuurgids Monique Hars, een wandeling door de gemeente. We trokken door de wijken om te kijken waar en hoe de huismussen wonen. In de toekomst plannen we een lezing met een expert van de vzw Mussen en biodiversiteit. Op hun website mussen-biodiversiteit.be vind je veel info over het thema.’
Met het mussenproject wil het duo ook mensen verbinden. ‘Via onze vergaderingen, activiteiten en Facebookpagina willen we een positieve dynamiek tussen mensen creëren. Samen nadenken over mogelijke oplossingen, informatie uitwisselen of van de natuur genieten. Iedereen met een warm hart voor onze huismus is welkom.’ (VW)

Meer info: moineaux1950.1970mussen@gmail.com,
Facebookpagina Moineaux 1950.1970 Mussen

In 2022 werd – naast het mussenproject – ook een wijkbudgetsubsidie van 5.000 euro toegekend aan het project Ecopark Eekhoorn. Ook dit jaar verdeelt het lokaal bestuur van Wezembeek-Oppem wijkbudgetten voor een totaalbedrag van 10.000 euro. Je kan een project indienen tot uiterlijk 31 mei 2023.
Meer info: wezembeek-oppem.be.

Meer nieuws