Gemeenschapskrant

Waar zijn onze huismussen?

14/06/23

Meer huismussen in het straatbeeld. Dat is de droom van Annick Pingaut en Isabelle Schepens. Zij zijn de initiatiefnemers achter de mussenburgergroep Wezembeek-Oppem/Kraainem en doen er alles aan om deze zangvogel een beter leven te geven.

Dankzij de wijkbudgetsubsidie van 4.500 euro, die ze eind vorig jaar via de gemeente kregen, kunnen ze hun ideeën vandaag in de praktijk omzetten. Opnieuw mussen in Wezembeek-Oppem is het eerste project dat ze als burgergroep trekken. De huismussenpopulatie doet het niet goed. 80 % van de huismusgroepen zal het moeilijk hebben om te overleven. Dat blijkt uit het huismussentelweekend dat in maart georganiseerd werd door Vogelbescherming Vlaanderen. ‘We willen mensen sensibiliseren en informeren over de zorgwekkende toestand van onze huismussen’, zegt Isabelle. ‘We hebben vijftig nestkastjes besteld, die we op termijn geografisch willen groeperen over de hele gemeente. Dat doen we echter niet zomaar. Een van de criteria is dat er binnen een straal van 200 meter rond je huis huismussen aanwezig moeten zijn. Dat is de afstand die huismusgroepen afleggen.’
Om te weten waar er huismussen zijn, moedigen Annick en Isabelle iedereen aan om ze in kaart te brengen. Isabelle: ‘Eind april maakten een 20-tal mensen, samen met natuurgids Monique Hars, een wandeling door de gemeente. We trokken door de wijken om te kijken waar en hoe de huismussen wonen. In de toekomst plannen we een lezing met een expert van de vzw Mussen en biodiversiteit. Op hun website mussen-biodiversiteit.be vind je veel info over het thema.’
Met het mussenproject wil het duo ook mensen verbinden. ‘Via onze vergaderingen, activiteiten en Facebookpagina willen we een positieve dynamiek tussen mensen creëren. Samen nadenken over mogelijke oplossingen, informatie uitwisselen of van de natuur genieten. Iedereen met een warm hart voor onze huismus is welkom.’ (VW)

Meer info: moineaux1950.1970mussen@gmail.com,
Facebookpagina Moineaux 1950.1970 Mussen

In 2022 werd – naast het mussenproject – ook een wijkbudgetsubsidie van 5.000 euro toegekend aan het project Ecopark Eekhoorn. Ook dit jaar verdeelt het lokaal bestuur van Wezembeek-Oppem wijkbudgetten voor een totaalbedrag van 10.000 euro. Je kan een project indienen tot uiterlijk 31 mei 2023.
Meer info: wezembeek-oppem.be.

Meer nieuws

 • Uit het centrum

  Verenigingsbrochure 2023

  26/09/23

  In uitgekamd van september zat een overzichtelijke verenigingsbrochure. Wil je graag kennismaken met het verenigingsleven in Wezembeek-Oppem, neem dan zeker een kijkje in deze brochure.

 • Gemeenschapskrant

  Markante gebouwen - Architect Robert Schuiten

  07/09/23

  Een eigen woning in het groen.

  In deze nieuwe reeks gaan we op zoek naar markante gebouwen of bijzondere huizen in onze gemeente. Onze eerste stop maken we in het Residentiepark Schone Lucht aan de Madeliefjeslaan en de Oppemlaan. De Schone Lucht-wijk (Bel Air) is een ontwerp van de gerenommeerde architect Robert Schuiten (1912-1997). Schuiten werkte vanuit WezembeekOppem, zijn ontwerpen vinden we vooral terug in de Vlaamse Rand. In onze gemeente ontwierp hij naast de Schone Lucht-wijk ook verschillende villa’s, waaronder zijn eigen woonst (Oppemlaan 81, 81A-B) en veertien woningen in het Koninginneoord.

 • Gemeenschapskrant

  Een zachte mobiliteit

  07/09/23

  Voorkeurscenario mobiliteitsplan is bekend.

  Het voorkeurscenario voor het mobiliteitsplan in Wezembeek-Oppem is bekend. Met de opstelling van een beleids- en actieplan met de prioriteiten en de timing gaat de laatste fase in. Eind 2023 – vier jaar na de start van het traject – zal het plan worden voorgelegd aan de gemeenteraad.