Gemeenschapskrant

Robert Rom - ‘Filatelie is meer dan postzegels kleven’

09/06/22

Robert Rom is al jaren trouw lid van de Running Club van Wezembeek-Oppem, maar hij is ook erg ambitieus in een totaal andere sport: de filatelie. Met andere woorden: postzegels verzamelen. Met zijn thematische verzamelingen neemt hij deel aan regionale en nationale wedstrijden. In die competities won hij tal van medailles en eervolle vermeldingen. Hij laat ons meekijken in de vrij onbekende, maar boeiende wereld van de filatelie.

Thematische collecties

Als tiener verzamelde Robert van alles wat: prentjes uit de chocolade, luciferdoosjes, sigarenbandjes, Artispunten en … postzegels. De rode draad was verzamelen en vooral niets weggooien. Zo bezit hij nog altijd zijn boekje van de weeg, waarin te lezen staat dat hij bij zijn geboorte precies 4 kilo en 420 gram woog. Veel jaren en wat extra kilo’s later bouwt hij thematische collecties op die zijn interesses weerspiegelen. ‘Momenteel heb ik drie verzamelingen: De lange weg naar de Europese Unie, De geboorte en de groei van de euro en Expo 58: synoniem van toekomst en vooruitgang.’ Voor zijn pensioen werkte Robert bij de Nationale Bank. Daar was hij ook voorzitter van de filatelieclub.

Monnikenwerk

‘Als ik van start ga met een nieuwe verzameling, maak ik eerst een plan op. Welk verhaal wil ik vertellen? Hoe ga ik het structureren? Wat is de rode draad? Je gaat op dezelfde manier te werk als wanneer je een non-fictieboek zou schrijven. Je hebt een inhoudstafel nodig, een inleiding en een conclusie. Je maakt je werk zo uitgebreid als je zelf wil. Het opzoekwerk is boeiend. Op het internet vind je veel documentatie, maar ik bezoek ook gespecialiseerde bibliotheken, rommelmarkten, musea … Alle illustraties moeten authentiek zijn. Gewoon wat foto’s van het internet kopiëren, dat is niet toegelaten.’

Robert toont ons zijn werk over Europa dat start met de Griekse mythe van de Fenicische prinses Europa, die ontvoerd werd door Jupiter. Daarna volgt de geschiedenis van de vorming van Europa met alle voorbereidingen, de toetreding van de lidstaten, de rol van belangrijke politieke figuren … Zelfs de partituur van het Europese volkslied Ode an die freude krijgt een plaats. Ook in zijn werk over Expo 58 zit muziek: daar wist hij de single te bemachtigen die iedere ochtend bij de opening van de expo werd gedraaid.

‘Passende zegels zoek ik op veilingen of beurzen of op verzamelaarssites, andere objecten (bv. oude documenten) vind ik soms op rommelmarkten. Zo ben ik nog steeds op zoek naar een pasje van een fairhostess van Expo 58. Zolang je interesse niet wegebt, groeit je verzameling bij iedere nieuwe ontdekking. In een verzameling kruipt jaren werk.’

Een schat op zolder?

‘Mensen vragen mij soms wat hun collectie waard is. Sommigen hebben op zolder een album liggen en hopen dat het zijn gewicht in goud waard is. Meestal moet ik hen ontgoochelen. Gewoonlijk gaat het om ongestempelde zegels van na 1960. Die hebben het meeste waarde als je ze gebruikt om je briefwisseling te frankeren. De waarde van een postzegel is vooral afhankelijk van de oplage waarop de zegel gedrukt werd en hangt ook af van de staat waarin hij zich bevindt. Ieder jaar verschijnt de Belgische Officiële Catalogus (BOC), waarin je de quotering kunt opzoeken van alle postzegels die verschenen zijn. Meestal biedt de koper 20 à 30 % van deze catalogusprijs, die een fictieve prijs is. Maar uiteindelijk gaat het toch om het plezier van het verzamelen, het kopen en verkopen of ruilen met elkaar.’

Ook interesse in filatelie? Je kan Robert contacteren via robert.rom@telenet.be.

Tekst: Karla Stoefs
Foto: © Tine De Wilde
uitgekamd juni 2022

Meer nieuws

 • Vacature

  Vacature (eind)redacteur gemeenschapskranten

  02/02/23

  Vzw ‘de Rand’ zet in opdracht van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant in op het Nederlands als verbindende taal én op gemeenschapsvorming in de Vlaamse Rand. Dat gebeurt via 5 pijlers, onder meer door het maandelijks uitgeven van een gemeenschapskrant met lokale, culturele en maatschappelijke informatie in de zes gemeenten met bijzonder taalstatuut. Het team publicatie publiceert RandKrant en gemeenschapskranten over de Vlaamse Rand rond Brussel. Binnen die opdracht zoeken wij een eindredacteur.

 • Vacature
  Randatlas

  Vacature gemeenschapswerker

  26/01/23

  GC de Kam en GC de Lijsterbes hebben de boeiende taak om het culturele én het gemeenschapsleven te activeren en te stimuleren. Beide centra zijn, in het kader van het plan Samenleven, op zoek naar een gemeenschapswerker om de algemene werking te versterken en acties rond samenleven mee uit te bouwen.

 • Gemeenschapskrant

  Senne Guns ontleedt popklassiekers met een kwinkslag

  05/12/22

  Zanger, pianist en cabaretier Senne Guns is nieuwsgierig, analyseert veel én legt het graag uit. ‘Ik wil weten waarom iets op een bepaalde manier in elkaar zit’, zegt hij naar aanleiding van zijn nieuwe zaalshow. Daarin zoekt hij onder andere uit waarom popsongs classics worden. Hij doet zijn try-out in GC de Kam.