Gemeenschapskrant

Buurtplatform Hoplr van start

04/05/23

Hoplr, het online buurtnetwerk dat je in contact brengt met mensen uit je buurt, nam eind maart een vlotte start in Wezembeek-Oppem.

Op twee weken tijd registreerden 830 gezinnen zich op het platform. Daarop kan je spullen uitwisselen, hulp vragen voor een klusje en initiatieven of ideeën lanceren. Je vindt er ook een chatfunctie, een kalender en een lijst met alle geregistreerde buren. Zo kan je vlot contact leggen en elkaar helpen.

Het gemeentebestuur nam het initiatief om de Hoplr-software aan te kopen, maar het platform en wat ze ermee doen is van de buurt zelf. In totaal zijn er in de gemeente nu drie buurtnetwerken actief: Wezembeek, Oppem en Schone Lucht-Marmot. ‘Wie zich registreert, krijgt enkel de info van zijn buurt te zien’, verduidelijkt Jennick Scheerlinck van Hoplr. ‘We bieden de website/app aan in vijf talen. Een buurtgesprek kan je voeren in je moedertaal. Er is immers de mogelijkheid om de berichten te vertalen naar 15 talen. Zo willen we zo veel mogelijk mensen bereiken.’

Hoplr vervangt het burgerparticipatieplatform IdeeWO. Binnenkort kan ook de gemeente berichten posten in het netwerk. Denk bijvoorbeeld aan bewonersbrieven, berichten over afvalophalingen, noodsituaties of andere praktische zaken. Maar verder heeft het gemeentebestuur geen inkijk in de buurten. Ook wie digitaal niet actief is of zich in een kwetsbare situatie bevindt, wordt niet vergeten. Scheerlinck: ‘Vanaf september zal een buurtconciërge, die bij het OCMW werkt, mensen met elkaar verbinden. Vandaag kunnen inwoners bij de online registratie aangeven of ze burenhelper willen zijn. In Oppem hebben momenteel 88 gezinnen dat gedaan. Vooraleer we hen inschakelen, worden zij gescreend.’

In de brief die alle inwoners van Wezembeek-Oppem eind maart van Hoplr ontvingen, staat een unieke code die toegang geeft tot het buurtnetwerk. Heb je geen code ontvangen, dan kan je ook inschrijven zonder code. Hoplr of één van de buren zal je lidmaatschap dan eerst nog moeten bevestigen. Wie vragen heeft, kan mailen naar support@hoplr.com. Info: www.hoplr.com.

Tekst: Veerle Weeck
Uit: uitgekamd mei 2023

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    ‘Soms moet je je hart volgen’

    04/04/24

    Poolse bakker Lukas Kozik

    In een vorig leven werkte Lukas Kozik (45 jaar) als informaticus, onder andere bij de Europese Commissie en voor verschillende grote bedrijven. Sinds enkele maanden verkoopt hij brood en andere lekkernijen vanuit zijn foodtruck, als Lukas The Baker. Je vindt hem op zondagochtend op de parkeerplaats van apotheker Jansen-Ceuppens in de Lange Eikstraat 8.

  • Gemeenschapskrant

    ‘Het is zoveel meer dan met treintjes spelen’

    04/04/24

    Eddy Verbraecken (73) is liefhebber van modeltreinen

    Modeltreinen zijn al jaar en dag een passie voor Eddy Verbraecken (73). Thuis heeft hij een vitrinekast vol staan. En daar blijft het niet bij, want iedere week bouwt hij mee aan een indrukwekkende modelbaan in Leefdaal. ‘Alleen is zoiets niet te betalen’, vertelt Eddy.

  • Gemeenschapskrant

    Light Drum, een woordeloze spektakelshow van AkroPercu

    04/04/24

    Een droomwereld van lichtspel en percussie

    Cultuurvoorstellingen krijgen voor het gemak van de toeschouwer een label: muziek, theater, humor … De energieke heren en dame van AkroPercu, die deze maand naar de Kam komen, laten zich niet vangen in één hokje. Verwacht een totaalspektakel waar de energie van afspat, met licht en percussie in de hoofdrollen.