Gemeenschapskrant

Buurtplatform Hoplr van start

04/05/23

Hoplr, het online buurtnetwerk dat je in contact brengt met mensen uit je buurt, nam eind maart een vlotte start in Wezembeek-Oppem.

Op twee weken tijd registreerden 830 gezinnen zich op het platform. Daarop kan je spullen uitwisselen, hulp vragen voor een klusje en initiatieven of ideeën lanceren. Je vindt er ook een chatfunctie, een kalender en een lijst met alle geregistreerde buren. Zo kan je vlot contact leggen en elkaar helpen.

Het gemeentebestuur nam het initiatief om de Hoplr-software aan te kopen, maar het platform en wat ze ermee doen is van de buurt zelf. In totaal zijn er in de gemeente nu drie buurtnetwerken actief: Wezembeek, Oppem en Schone Lucht-Marmot. ‘Wie zich registreert, krijgt enkel de info van zijn buurt te zien’, verduidelijkt Jennick Scheerlinck van Hoplr. ‘We bieden de website/app aan in vijf talen. Een buurtgesprek kan je voeren in je moedertaal. Er is immers de mogelijkheid om de berichten te vertalen naar 15 talen. Zo willen we zo veel mogelijk mensen bereiken.’

Hoplr vervangt het burgerparticipatieplatform IdeeWO. Binnenkort kan ook de gemeente berichten posten in het netwerk. Denk bijvoorbeeld aan bewonersbrieven, berichten over afvalophalingen, noodsituaties of andere praktische zaken. Maar verder heeft het gemeentebestuur geen inkijk in de buurten. Ook wie digitaal niet actief is of zich in een kwetsbare situatie bevindt, wordt niet vergeten. Scheerlinck: ‘Vanaf september zal een buurtconciërge, die bij het OCMW werkt, mensen met elkaar verbinden. Vandaag kunnen inwoners bij de online registratie aangeven of ze burenhelper willen zijn. In Oppem hebben momenteel 88 gezinnen dat gedaan. Vooraleer we hen inschakelen, worden zij gescreend.’

In de brief die alle inwoners van Wezembeek-Oppem eind maart van Hoplr ontvingen, staat een unieke code die toegang geeft tot het buurtnetwerk. Heb je geen code ontvangen, dan kan je ook inschrijven zonder code. Hoplr of één van de buren zal je lidmaatschap dan eerst nog moeten bevestigen. Wie vragen heeft, kan mailen naar support@hoplr.com. Info: www.hoplr.com.

Tekst: Veerle Weeck
Uit: uitgekamd mei 2023

Meer nieuws

 • Uit het centrum

  Verenigingsbrochure 2023

  26/09/23

  In uitgekamd van september zat een overzichtelijke verenigingsbrochure. Wil je graag kennismaken met het verenigingsleven in Wezembeek-Oppem, neem dan zeker een kijkje in deze brochure.

 • Gemeenschapskrant

  Markante gebouwen - Architect Robert Schuiten

  07/09/23

  Een eigen woning in het groen.

  In deze nieuwe reeks gaan we op zoek naar markante gebouwen of bijzondere huizen in onze gemeente. Onze eerste stop maken we in het Residentiepark Schone Lucht aan de Madeliefjeslaan en de Oppemlaan. De Schone Lucht-wijk (Bel Air) is een ontwerp van de gerenommeerde architect Robert Schuiten (1912-1997). Schuiten werkte vanuit WezembeekOppem, zijn ontwerpen vinden we vooral terug in de Vlaamse Rand. In onze gemeente ontwierp hij naast de Schone Lucht-wijk ook verschillende villa’s, waaronder zijn eigen woonst (Oppemlaan 81, 81A-B) en veertien woningen in het Koninginneoord.

 • Gemeenschapskrant

  Een zachte mobiliteit

  07/09/23

  Voorkeurscenario mobiliteitsplan is bekend.

  Het voorkeurscenario voor het mobiliteitsplan in Wezembeek-Oppem is bekend. Met de opstelling van een beleids- en actieplan met de prioriteiten en de timing gaat de laatste fase in. Eind 2023 – vier jaar na de start van het traject – zal het plan worden voorgelegd aan de gemeenteraad.