Gemeenschapskrant

Gevulde koolbladeren van Alina Leru

05/12/22

Op reis in Roemenië valt de gastvrijheid van mensen op. Als je ergens op bezoek gaat, wordt alles uit de voorraadkast gehaald om je een rijkgevulde tafel aan te bieden, zonder de raki te vergeten. Bij de familie Leru, die sinds 2019 in onze gemeente woont, worden we precies op dezelfde manier onthaald.

© Tine De Wilde

‘Mijn echtgenoot, Constinel, kwam al in 2018 naar België. Hij werkt in de bouw en vond hier een baan die goed betaalt’, vertelt Alina Leru. ‘In Roemenië liggen de maandlonen fors lager dan in België. Hier is het brutominimumloon 1.916,71 euro, in Roemenië is dat ongeveer een vierde daarvan. Ondertussen is mijn man ploegbaas. Hij wou graag zijn gezin dicht bij zich. Daarom ben ik een jaar later samen met onze dochters, Morena en Giulia, naar België verhuisd. Constinel koos voor Wezembeek-Oppem omdat het hier rustig wonen is. In Roemenië bouwde hij zelf ons huis, nu huren we, maar we zijn op zoek naar een eigen woning.’ Dochter Morena laat via haar gsm hun huis in Roemenië zien. Het is een gigantische woning in vergelijking met het huurhuis.

‘Ons zoontje Darius is hier in 2020 geboren’, vertelt Alina verder. ‘Dat het leven hier beter is, merkte ik duidelijk aan de medische hulp die ik in het ziekenhuis kreeg bij zijn geboorte. In Roemenië moet je dokters extra geld toestoppen, wil je een goede behandeling krijgen.’ In Roemenië werkte Alina in hun eigen winkel, in België draait ze mee in een poetsdienst. ‘Als ik werk, breng ik Darius naar een vriendin, want hij kan pas in mei naar school. Hij zal net zoals onze dochters naar de Nederlandstalige school De Letterbijter gaan. Voor de meisjes was de overstap drie jaar geleden niet gemakkelijk, maar ze doen het goed nu.’ De twee meisjes praten ondertussen vlot Nederlands. ‘Ik leerde de taal eerst op school en nu ga ik vaak naar de bibliotheek om stapels boeken te lenen, want ik lees graag’, bevestigt Morena.

‘Voorlopig denken we er niet aan om terug te keren naar Roemenië’, lacht Alina. ‘We hebben er wel ons huis nog. In de vakanties verblijven we daar, want we missen onze familie natuurlijk wel.’

Ja’, knikt Morena heftig. ‘We missen opa en oma vooral, in Roemenië woonden ze vlak naast ons. Ze hebben een kleine boerderij met kippen, honden, schapen, een varken en een koe. We gingen er iedere dag op bezoek, het was onze tweede thuis. Gelukkig is het bijna kerstvakantie. Nieuwjaar vieren we met heel de familie. Misschien maken we sarmale met mamaliga, zoals vandaag.’

Sarmale zijn gevulde koolbladeren. Mamaliga is een soort maïsbrij, die je in plaats van brood bij de maaltijd eet. Sarmale en mamaliga worden vaak samen opgediend tijdens traditionele Roemeense feestmaaltijden.

Probeer het recept zelf uit.

Tekst: Karla Stoefs
Foto: © Tine De Wilde
Uit: uitgekamd december 2022

Meer nieuws

 • Pedaleurs de Fie zamelen geld in voor Kom op tegen Kanker

  08/05/24

  ‘Het snelle verlies van Sofie benadrukt de nood aan meer onderzoek’

  Drie vrienden uit Wezembeek-Oppem trekken deze zomer als Pedaleurs de Fie richting de Franse Alpen om al fietsend de Col des Saisies te bedwingen. Hun doel? Zo veel mogelijk geld inzamelen voor Kom op tegen Kanker. Het belooft een zware tocht te worden, zowel fysiek als emotioneel, want in augustus is het exact een jaar geleden dat ze Sofie verloren.

 • Toekomstforum pleit voor Vlaamse Randregio

  08/05/24

  Burgemeesters vragen meer middelen

  In hun memorandum voor de komende parlementsverkiezingen vragen de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, verenigd in het Toekomstforum, dat bij de verdeling van de middelen van het Gemeentefonds dit gebied voortaan erkend zou worden als Vlaamse Randregio.

 • Hobby Computer Club Vlaanderen

  08/05/24

  Vanuit de pionierstijd in de computerwereld

  Debian, Fedora, VirtualBox, Multiboot, ChromeOS, FydeOS, Kernel … Vreemde woorden voor jou? Niet voor de leden van de Hobby Computer Club, of HCC. Elke derde vrijdagavond van de maand verzamelen ze in gemeenschapscentrum de Kam om ontmoetingsgewijs de wondere digitale wereld in te duiken.