Gevulde koolbladeren uit Roemenië

© Tine De Wilde

Sarmale

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 witte kool
  • 500 gram varken/rundsgehakt
  • 50 gram rijst
  • 1 soeplepel olie
  • 1 snufje peper en zout
  • 1 grote ui
  • ½ bosje dille
  • ½ bosje peterselie
  • Enkele takjes tijm

Bereidingswijze:

  • Trek de koolbladeren los en kook ze 15 minuten in een ruime kookpot met water, tot ze slap genoeg zijn om er rolletjes van te maken.
  • Kook de rijst in een andere kookpot.
  • Snipper de ui fijn en bak deze glazig in olie.
  • Meng het gehakt met de gebakken ui, de rijst en de kruiden.
  • Vul de koolbladeren met dit mengsel, neem per koolblad een grote soeplepel gehakt, rol het blad op en vouw de omslagen naar binnen.
  • Stapel de rolletjes in een pan, voeg water toe en kook alles zo’n 45 minuten.

Mamaliga

Ingrediënten voor 4 personen

  • 650 ml water
  • 200 gram maismeel
  • Een snufje zout
  • 1 theelepel boter
  • zure room

Bereidingswijze

  • Kook het water en voeg het zout en de boter eraan toe.
  • Voeg al roerend het maïsmeel aan het kokend water toe. Blijf roeren tot het geheel een vaste massa is, die niet aan de kookpot blijft kleven.
  • Serveer met zure room eroverheen.