Gevulde koolbladeren uit Roemenië
Sarmale
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 witte kool
- 500 gram varken/rundsgehakt
- 50 gram rijst
- 1 soeplepel olie
- 1 snufje peper en zout
- 1 grote ui
- ½ bosje dille
- ½ bosje peterselie
- Enkele takjes tijm
Bereidingswijze:
- Trek de koolbladeren los en kook ze 15 minuten in een ruime kookpot met water, tot ze slap genoeg zijn om er rolletjes van te maken.
- Kook de rijst in een andere kookpot.
- Snipper de ui fijn en bak deze glazig in olie.
- Meng het gehakt met de gebakken ui, de rijst en de kruiden.
- Vul de koolbladeren met dit mengsel, neem per koolblad een grote soeplepel gehakt, rol het blad op en vouw de omslagen naar binnen.
- Stapel de rolletjes in een pan, voeg water toe en kook alles zo’n 45 minuten.
Mamaliga
Ingrediënten voor 4 personen
- 650 ml water
- 200 gram maismeel
- Een snufje zout
- 1 theelepel boter
- zure room
Bereidingswijze
- Kook het water en voeg het zout en de boter eraan toe.
- Voeg al roerend het maïsmeel aan het kokend water toe. Blijf roeren tot het geheel een vaste massa is, die niet aan de kookpot blijft kleven.
- Serveer met zure room eroverheen.