Gemeenschapskrant

Wat is er geworden van de voormalige Dexiasite?

03/05/22

Ruim 10 jaar geleden kocht de Vlaamse Landmaatschappij een deel van het groene gebied op het driegemeentepunt van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Zaventem. De bedoeling was om het stuk natuur terug te geven aan de inwoners. Tijd voor een stand van zaken.

© Tine De Wilde

Evenwijdig met de ring, tussen de Wezembeeklaan en de Tramlaan, ligt een stuk natuur dat bekend staat als de Dexiasite. Je kunt er wandelen van de Wezembeekse Sint-Pieterskerk tot de Kraainem Sport en Event Village langs de Vuilbeek. Misschien omdat het stuk wat op de uiteinden ligt van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Zaventem, is het voor veel inwoners onvertrouwd terrein. En dat is onterecht, want het is een plekje waar de natuur weer helemaal vrij spel heeft gekregen.

De geschiedenis van het natuurgebied gaat al een hele tijd terug. Het maakte deel uit van het kasteeldomein de Burbure in Wezembeek-Oppem, tot Philippe de Burbure medio 20e eeuw delen begon te verkopen en te verkavelen. De visvijver en de gronden die errond lagen – tot het kerkhof van Kraainem – werden verkocht aan het Gemeentekrediet. Die bank – de voorloper van Dexia en later Belfius – bouwde er in de jaren 60 een sport- en ontspanningscentrum voor haar personeel. In een tijd waarin vakanties, en zeker buitenlandse, allerminst vanzelfsprekend waren voor de modale Belg, voorzagen wel meerdere grote werkgevers in dergelijke vrijetijdscentra. Met een café, restaurant, congreszaal, sporthal, tennis-, voetbal- en basketbalvelden was alles aanwezig om het bankpersoneel een aangename tijd te bieden. Ook de Rode Duivels maakten dankbaar gebruik van de faciliteiten. Ze konden hier in alle rust hun voetbalinterlands voorbereiden.

Lappendeken

We spoelen door naar 2011. De tijden zijn veranderd. Het aantal ontspanningsmogelijkheden is de laatste 50 jaar exponentieel toegenomen. Enkele fusies en een bankencrisis later verkoopt Dexia het terrein van 5,5 hectare aan de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Het doel: een gebied van zachte recreatie, voor het eerst helemaal toegankelijk voor het brede publiek. De site is interessant, niet zozeer voor de sport- en de ontspanningsfaciliteiten of de grootte – het stuk grond is een goede kilometer lang en enkele tientallen meters breed – maar door de ligging. De verwerving van de gronden was strategisch van belang, want de Dexiasite maakt deel uit van een grotere lappendeken van kleine en middelgrote stukjes natuur. ‘We willen de open ruimte versterken, zeker in verstedelijkt gebied’, vertelt Luc Vander Elst van de VLM. ‘Waar dat kan, willen we de gebieden toegankelijk maken en met elkaar verbinden.’

De aankoop past dus in een breder verhaal. Zo werd de laatste jaren bijvoorbeeld ook het gebied aan de Beekstraat in Wezembeek-Oppem heringericht, net als de site rond de sporthal van Kraainem en de zone rond het containerpark en Jeugdclub De Villa. ‘Een van de eerste dingen die we bij een mogelijke aankoop bekijken, is of we missing links kunnen opvullen voor zwakke weggebruikers. Zo zijn er wandelnetwerken gecreëerd, waarbij je van natuurgebied naar natuurgebied kunt wandelen of fietsen’, aldus Vander Elst.

De voorbije jaren werd er hard gewerkt op het domein. ‘We hebben onder meer een bloemenweide, een insectenpark en wandelwegen aangelegd’, aldus Vander Elst. ‘Maar we hebben ook gewerkt aan de vijvers en de beken om de waterberging te verbeteren. Dat was met de ambitie om wateroverlast voor de buurtbewoners te voorkomen. Er zijn foto’s van vroeger waar het water bij de oude molen aan de Tramlaan na hevige regenval uit de rioolbuizen spoot. Dat is sinds de werken niet meer voorgevallen.’

Ongestoord

Vandaag is het gebied dat de VLM aankocht eigendom van de gemeenten waarin het terrein ligt. Met andere woorden: Kraainem, Wezembeek-Oppem en Zaventem zijn elk eigenaar van een deel van de site, en dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Er zijn nog enkele delen privébezit, maar dat wil niet zeggen dat je niet op de site mag wandelen. Van de faciliteiten van het voormalige Gemeentekrediet is alleen de sporthal nog in gebruik. De Aramese gemeenschap kocht het gebouw en vormde het om tot een feestzaal. Nog op de site, op Zaventems grondgebied, staan de restanten van een oude molen: de Heystvaartmolen, die teruggaat tot de 14e eeuw. Vandaag zijn het private woningen, waarbij de sporen die verwijzen naar het molenverleden gewist werden. En van in het beboste domein heb je uitzicht op het kasteel de Burbure.

Het voormalige Dexiadomein is ideaal om de drukte even achter je te laten. Open en groene ruimte is in de regio een gekoesterd goed. Met een dichte bebouwing en meerdere snelwegen is het voor plant en dier evenwel niet makkelijk om zich te ontplooien. Maar de natuur is weerbaar. ‘We proberen om altijd een deeltje van onze gebieden iets minder toegankelijk te maken, zodat de dieren zich daar kunnen schuilhouden en de bomen en planten ongestoord kunnen groeien.’

Voorlopig zijn er geen werkzaamheden meer gepland op de site, noch in andere gebieden in Kraainem en Wezembeek-Oppem. ‘Momenteel werken we onder meer in Grimbergen, Sint-Genesius-Rode, Beersel, Overijse en Hoeilaart en bereiden we nieuwe plannen voor in Vilvoorde, Zaventem, Machelen, Grimbergen, Wemmel en Asse binnen het landinrichtingsproject Vlaamse Rand. Dat grote project startte in 2014. De inrichting van het Dexiadomein en andere werken in Kraainem en Wezembeek-Oppem pasten in de eerste fase. Momenteel zitten we in een tweede fase. Wie weet zijn er voor een volgende fase wel weer kansen om in Kraainem of Wezembeek-Oppem dingen te realiseren’, besluit Vander Elst.

Tekst: Wim Troch
Foto: © Tine De Wilde
Uit: uitgekamd mei 2022

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant

  Mozart en Schubert in het West-Vlaams

  05/12/23

  ‘De kloof tussen popmuziek en klassiek is niet groot’

  De vriendschap tussen zanger Wannes Cappelle en pianist Nicolas Callot kreeg een extra boost toen ze eerst muziek van Schubert en daarna van Mozart nieuw leven inbliezen. Het resultaat klinkt minder oubollig dan je zou denken, zo mag je straks met je eigen oren ervaren in GC de Kam. ‘Woke en #MeToo zijn nooit ver weg.’

 • Gemeenschapskrant

  Groen licht voor vernieuwing sportsite Sportpleinstraat

  05/12/23

  ‘Het project moet leefbaar blijven voor de buurt’

  Het gemeentebestuur heeft voorlopig een vergunning op zak voor de vernieuwing van het voetbalveld en de aanleg van een nieuw hockeyveld in de Sportpleinstraat. Sportschepen Jérôme Delcourt staat achter de investering van 4,6 miljoen euro, maar de omwonenden vrezen overlast en gaan in beroep. ‘We vinden niet dat er naar ons geluisterd wordt.

 • Gemeenschapskrant

  Tweedehandswinkel ’t Magazijn is steeds groter succes

  05/12/23

  ‘Voor heel wat mensen maken we het verschil’

  Tweedehandswinkel ’t Magazijn in de Ter Meerenlaan is sinds jaar en dag een gevestigde waarde in WezembeekOppem. Je kan er terecht voor en met kleren, huisraad, babyspullen en speelgoed. ‘Het initiatief van het OCMW bestaat meer dan 20 jaar en is misschien wel relevanter dan ooit’, zegt OCMW-voorzitter Jean Hermesse.