Gemeenschapskrant

De gevulde kroketten van Ricardo Afonso

05/10/22

‘Het is de liefde die me drie jaar geleden naar België bracht’, lacht hij. Ricardo Afonso komt oorspronkelijk uit Monção, in het noorden van Portugal, maar hij verbleef lange tijd op Corsica, waar hij onder andere als maître d’hôtel in de horecasector werkte. Vandaag woont hij in Wezembeek-Oppem. Hier kwam hij op het idee om zijn eigen versie(s) van de gevulde Portugese kroket te lanceren.

Lockdowninspiratie

‘Samen met mijn vrouw en binnenkort ons eerste kindje woon ik nu een jaar in Wezembeek-Oppem. We ontdekten de gemeente bij toeval tijdens een wandeling. De plek beviel ons: vlak bij Brussel en toch veel groen. Eerst werkte ik in Brussel in de Taverne du Passage in de Koninginnegalerij. Tijdens de coronaperiode bleef het restaurant lang dicht en zat ik noodgedwongen thuis. Het is in die pauze dat ik het idee opvatte om gevulde kroketten, een Portugese specialiteit, te promoten. In Portugal worden die als voorgerecht of aperitiefhapje gegeten. Cafés bieden ze ook vaak aan. Elke kok bereidt ze op zijn manier. De Portugezen hebben een voorkeur voor de vleesvulling, maar aangezien mijn vrouw vegetarisch is, bedacht ik ook een lekkere versie met groenten. De vullingvarianten die ik maak zijn groenten, kaas, kip, rundvlees en garnalen.’

Plannen voor de toekomst

‘Toen het restaurant weer openging, wisselde het van eigenaar. Ik besloot om ander werk te zoeken. Het ging me vooral om meer vrije tijd te hebben voor mijn gezin, want als je in de horeca werkt, is dat verre van evident. Nu werk ik voor de Collect & Go-dienst van Colruyt. Zo ben ik ’s avonds thuis en kan ik mijn eigen kookproject verder uitbouwen. Momenteel maak en verkoop ik de kroketten occasioneel via Facebook, maar misschien kan ik ze in de toekomst aanbieden bij een traiteur of aan de plaatselijke cafeetjes. In Sint-Gillis leeft een grote Portugese gemeenschap, maar eigenlijk is het niet mijn bedoeling voor hen kroketten te maken. Ik wil vooral dat niet-Portugezen de specialiteit ontdekken.’

Belgisch bad

‘Ik ben vastbesloten om België beter te leren kennen: de cultuur, de mensen. Op Corsica leerde ik Frans. Sinds september volg ik via mijn werkgever een cursus Nederlands. Ook mijn vrouw leert Nederlands. We willen onze landgenoten en buren leren kennen. Dat is niet altijd makkelijk: Belgen zijn sympathiek maar toch wat gesloten. In Portugal komen de mensen veel meer buiten. We hebben de gewoonte om ’s ochtends in kleine cafés onze koffie te drinken, waardoor je vanzelf aan de praat raakt en nieuwe mensen ontmoet. Hier is dat minder vanzelfsprekend, maar we doen ons best. We helpen bijvoorbeeld graag mee als er in de gemeente iets wordt georganiseerd. Zo maakten we eerder dit jaar hotdogs tijdens het carnavalsevenement. Verder trekken we er tijdens onze vakanties op uit en verkennen we België. We merkten al dat de leefregels niet overal dezelfde zijn, wat het land alleen maar boeiender maakt.’ Ricardo bracht enkele van zijn gevulde kroketten mee om te degusteren. En jawel, ze zijn overheerlijk. Je kan de kroketten bestellen via Ricardo’s Facebookpagina Les Croquettes de Ricardo. Of je probeert het onderstaande recept voor kroketten met vleesvulling gewoon zelf uit. Gostoso!

Tekst: Karla Stoefs
Uit: uitgekamd oktober 2022

Recept

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 2 kopjes tarwebloem (280 g)
  • 2 kopjes water (480 ml)
  • 2 eetlepels boter
  • de schil van 2 citroenen
  • 1 snufje zout

Voor de garnering

  • 500 g vlees
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blokjes runderbouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels tomatenpulp
  • 2 eetlepels peterselie
  • 150 ml water
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje zwarte peper

Voor het paneren

  • 4 eieren
  • 300 g paneermeel

Bereiding

  1. Start met het deeg: breng een pan met water aan de kook. Voeg zout, boter en de citroenschil toe. Zodra alles kookt, verwijder je de schil, zet je het vuur uit en voeg je de bloem toe. Roer tot het deeg loskomt van de pan. Laat het even rusten.
  2. Bereid de vulling voor de vleeskroketten. Je kunt hiervoor restjes vlees gebruiken, of gehakt. Bak de gesnipperde ui en knoflook op laag vuur bruin in boter.
  3. Als de ui en knoflook bruin beginnen te worden, voeg je de tomatenpulp toe. Laat alles 5 minuten koken. Voeg dan het vlees, water, de bouillonblokjes en de bloem toe. Roer tot de blokjes helemaal zijn opgelost.
  4. Laat de vulling verder koken tot die een romige consistentie heeft. Zet het vuur uit, breng alles op smaak met peper, zout en peterselie. Roer goed om en laat afkoelen.
  5. Neem het deeg, kneed het en rol het uit op een met bloem bestoven glad oppervlak. Snijd plakjes uit, en leg op elk plakje een deel van de vulling. Vouw de vleespasteitjes toe en sluit ze af door met een vork op de randen te drukken.
  6. Maak een bord klaar met de losgeklopte eieren, en een ander bord met het paneermeel. Haal elk pasteitje door de eieren en vervolgens door de bloem.
  7. Bak in olie. Als de vleeskroketten goudbruin zijn, laat je ze uitlekken en leg je ze op absorberend papier. Laat afkoelen en serveer.

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    Palliatieve zorg met een glimlach

    18/03/24

    ‘België mag trots zijn. Het is het enige land ter wereld waar patiëntenrechten, palliatieve zorg en euthanasie wettelijk geregeld zijn’, stelt professor Wim Distelmans. Hij is de bezieler van het enige expertisecentrum Waardig Levenseinde in België en Europa. Distelmans trekt aan de alarmbel. De palliatieve thuiszorg heeft op korte termijn extra middelen nodig.

  • Uit het centrum
    (c) paul Viaene

    Tom Robinson - 8 maart 2024

    14/03/24

    Wat een geweldige sfeer bracht deze artiest.

  • Gemeenschapskrant

    ZVK Racing Utax breidt uit met veteranenploeg

    07/03/24

    Goede sfeer op en naast het veld

    Het gaat goed met de Wezembeekse zaalvoetbalclub ZVK Racing Utax. Een nieuwe instroom van leden leidde tot de beslissing om volgend seizoen (2024-2025) naast de eerste ploeg ook een veteranenploeg van 30-plussers op te richten. Nieuwe spelers zijn dus zeer welkom.