submenu

Recepten - Gevulde druivenbladeren

JackY MelikIan

Ingrediënten (voor +/- 100 stuks)

  • 500 gr. druivenbladeren (vers of uit de vriezer)
  • 230 gr. rundergehakt
  • 250 gr. verse ui
  • 12 gr. verse knoflook
  • 20 gr. verse gember
  • 275 gr. basmatirijst
  • 350 gr. verse kruiden: dille, peterselie, koriander, ui
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 1 eetlepel witte bloem
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gele kurkuma
  • 1 eetlepel groene kurkuma
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel gele curry
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 of 3 grote verse citroenen
  • 200 ml. olijfolie
  • water om de dolmas te bedekken

Om bij de dolmas te serveren:

  • pita- of Lavasbrood (platbrood)
  • Labneh-yoghurt
  • basmatirijst

Bereiding: 

  • Meng het vlees, de gember, de knoflook en de uien tegelijk in de blender.
  • Meng de ongekookte rijst met het gehaktmengsel en breng het op smaak met de kruiden en specerijen en voeg tegelijk wat bloem toe zodat alles goed bij elkaar houdt en je een glad mengsel bekomt.
  • Snij de stelen van de wijnbladeren. Leg een kleine hoeveelheid van de mix midden op het blad. Vouw de zijkanten van het blad eerst naar binnen en rol ze vervolgens op tot de grootte van een duim. Opgelet dit vereist een speciale vaardigheid, maar oefening baart kunst.
  • Bedek de bodem van de pan met wat bladeren om te voorkomen dat de dolmas rechtsreeks in contact komen met de pan. Leg de dolmas op de bladeren in de pan. Dicht tegen elkaar in een spiraal en dek ze af met de resterende bladeren. Leg er ook een bordje bovenop zodat de dolmas niet te veel bewegen. Voeg wat olie en het sap van geperste limoen toe en vul de pan met water tot de dolmas net ondergedompeld zijn. 
  • Doe het deksel op de pan en kook de dolmas langzaam gaar. ‘Ik kook op een inductiekookplaat en ik zet deze op niveau 3 van 10 zodat de pan een hele dag op het vuur kan staan. Tijdens het koken proef ik regelmatig van het sap om zeker te zijn dat de smaak in balans is en dat er niet te veel water verdampt. Soms voeg ik op het einde meer citroensap of zout toe, maar kruiden doe je best naar keuze’.