submenu

De Togolese stoofpot van Kadidja Moustafa - 06/05/2022

Afrikaanse gerechten voor het goede doel

Kadidja Moustafa weet duidelijk van aanpakken. Na haar aankomst in België op 24-jarige leeftijd ging ze opnieuw studeren en leerde ze Nederlands, waarna ze snel werk vond als zorgkundige. Ze volgde daarna nog een opleiding tot medisch secretaresse en studeert nu voor verpleegkundige.

Haar grote droom

Kadidja is een vrouw met ambitie: haar plan is om een eigen ziekenhuis te leiden in haar thuisland Togo. ‘Momenteel is het eerste gebouw bijna klaar. In dit ziekenhuis zullen we ongeveer 20 mensen kunnen opnemen. Het tweede gebouw is nog in opbouw en daar komen een 70-tal bedden. Mijn doel is om binnen twee, maximaal drie jaar naar Togo terug te keren om er definitief van start te gaan. Ondertussen verzamel ik hier alle nodige apparatuur: microscopen, steriliseertoestellen, gynaecologisch materiaal, verzorgingstafels, een echografietoestel …’

Bijleren en geld inzamelen

‘Materiaal zoals bedden en matrassen kregen we via een woonzorgcentrum hier uit de buurt, maar we delen ook steeds materiaal uit aan behoeftige mensen ter plaatse. Via onze Facebookaccount ASBL Dieu connait mon Histoire kan iedereen die ons materiaal geeft kijken waar het terecht komt. Ieder jaar probeer ik een goed doel op te zetten. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een container met schoolmateriaal zoals schoolbanken en stoelen kunnen opsturen naar de school The Wise in Lomé de hoofdstad van Togo.’

‘’s Maandags, op mijn vrije dag, werk ik in ziekenhuizen. Enerzijds om zo veel mogelijk bij te leren, maar ook om extra geld te krijgen voor al het materiaal dat we nog nodig hebben. Soms organiseren we hiervoor ook acties, dan verkopen we bijvoorbeeld zelfgemaakte Afrikaanse gerechten. Een container met materiaal naar Togo sturen kost algauw enkele duizenden euro’s.’

Kruiden uit Afrika

Het gerecht dat Kadidja voor ons klaarmaakt, heet tchep, een stoofpot van rijst met veel groenten, die je naar keuze kan aanvullen met vis, kip of ander vlees. ‘De kruiden die ik toevoeg, breng ik mee van Togo. Je vindt ze hier ook, maar toch blijven de Afrikaanse kruiden voor mij anders smaken. En als afsluiter eten we dèguè, een dessert op basis van yoghurt.’

Ontdek het recept

Tekst: Karla Stoefs
Foto: © Tine De Wilde
Uit: uitgekamd mei 2022