submenu

Koken met Mariam Ziane - 05/05/2021

Tajine met kip en citroen en msemmen als dessert

Mariam Ziane (36 jaar) volgde na haar huwelijk, zo’n 13 jaar geleden, haar echtgenoot Abdeluahed Busalham vanuit Tanger in Noord-Marokko naar België. Ze maakt tajine en msemmen voor ons klaar. Twee gerechten uit de Berberse Marokkaanse keuken.

‘Thuis waren we met vijf kinderen: drie meisjes en twee jongens. Een zus vertrok naar Spanje, een andere naar Bahrein (een eiland in de Perzische golf) en ik volgde mijn echtgenoot die al eerder naar België was verhuisd. Het eerste jaar dat ik hier verbleef, was het moeilijkste: alles was nieuw, het weer viel niet mee, ik miste mijn familie en mijn werk als verpleegster. Maar toen we kinderen kregen, verbeterde het. We hebben drie zonen: Iyad (10 jaar), Imrane (8 jaar) en Haroun (4 jaar). Op aanraden van een tante, die hier al langer verbleef, stuurden we de kinderen naar de Nederlandstalige school De Letterbijter, en daar hebben we geen spijt van. Zelf volgde ik ook Nederlandse les, tot hiertoe sloot ik met succes vier modules af, maar de taal blijft vrij moeilijk voor me. Ik spreek Arabisch, Frans en Spaans, maar geen Engels. Ik mis dus de nodige achtergrond om het Nederlands vlot op te pikken. Thuis praten we met de kinderen Arabisch, want we willen toch dat ze hun grootouders en de familie die nog in Marokko woont, goed kunnen verstaan. Iyad, die het gesprek mee volgt, knikt: ‘Eerst volgde ik Arabische les op een school, maar nu oefen ik het schrijven iedere avond met mijn papa. Normaal gaan we ieder jaar twee maanden naar ginder. Dat is nu wel anders.’ 

‘Het recept dat ik koos is vrij eenvoudig: Marokkaanse tajine met kip en citroen’. ‘Een tajine is een aardewerken stoofpot in de vorm van een schaal waarop een kegelvormig deksel past. De gerechten die ermee gemaakt worden, ontlenen er hun naam aan, de oorsprong ervan gaat terug naar de Berberse keuken. Meestal gebruiken wij ze enkel nog om het gerecht in op te dienen. De schaal met de kip wordt midden op tafel gezet en iedereen kan zijn stukje brood in de saus doppen. We proberen altijd samen te eten.’ 

‘Ja’, bevestigt Iyad, ‘zelfs als je geen honger hebt moet je toch aan tafel zitten. Mijn lievelingsgerechten zijn couscous en frietjes. En als dessert msemmen.’ 

‘Msemmen zijn traditionele Marokkaanse pannenkoeken’, legt Mariam uit. ‘De vierkante pannenkoek wordt ook als ontbijt gegeten met honing, of ’s avonds met een glaasje Marokkaanse muntthee. Best lekker, maar nu ik niet meer kan gaan sporten, is al dat lekkers niet zo goed voor mijn gewicht.’ 

Het recept.

Tekst: Karla Stoefs 
Foto: © Tine De Wilde 
Uit: uitgekamd mei 2021