submenu

Gevulde druivenbladeren van Jacky Melikian - 13/04/2021

Het feest van het leven

'Familie is voor mij het belangrijkste dat er is. Samen genieten van een maaltijd en mooie momenten met elkaar delen, dat koester ik het meest’, zegt Jacky Melikian.

Armeens, Perzisch en Engels

Jacky Melikian is van Armeense afkomst, maar ze is geboren en getogen in Iran. In 1986 emigreerde ze samen met haar ouders, haar twee broers en haar zus naar België. ‘Toen ik hier aankwam,’ vertelt Jacky, ‘sprak ik Armeens, Perzisch en Engels. Ik werkte eerst bij de Europese Commissie en nadien bij internationale farmaceutische bedrijven. Bij die laatste werkte ik onder andere op de marketing- en communicatieafdeling en ook als algemeen directeur van de evenementenafdeling. Een opwindende tijd waarin ik veel reisde, nieuwe werelden ontdekte en vooral geweldige mensen heb ontmoet. Ook leerde ik nieuwe talen zoals Frans, Spaans en natuurlijk ook Nederlands. Het Nederlands oefen ik nog steeds, iedere avond kijk ik naar het Nederlandstalige journaal, maar soms gaat de hele berichtgeving verloren bij de vertaling in mijn hoofd’, grapt Jacky. ‘Momenteel doe ik gemeenschapswerk in De Letterbijter, wat ik heel leuk vind. Maar als er zich een opportuniteit aandient die beter bij mijn achtergrond past, dan zal ik die zeker omarmen.’

Uit eigen tuin

‘Koken is een passie van mij. Lousik, mijn moeder, leerde me koken. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik haar nog steeds om advies vraag. Ik voeg natuurlijk zo nu en dan mijn eigen toets aan haar recepten toe, maar dat ontgaat haar nooit.’ (lacht) ‘We koken vooral gerechten uit het Midden-Oosten met veel specerijen en kruiden. De kruiden plukken we het liefst zelf in onze tuin of we kopen ze op speciale markten. Meestal koken we twee keer in de week, omdat het zo veel tijd vraagt, want vaak zijn we er de hele dag mee bezig. Als je bij ons iemand uitgeput aan tafel ziet zitten, dan is dat de kok. We koken wel telkens ruim voldoende om ook de andere dagen te overbruggen. Een van mijn favoriete gerechten is dolma, gevulde druivenbladeren. Je vindt dit gerecht in heel het Midden-Oosten, maar overal zal het anders smaken. Om de dolma’s te maken pluk ik druivenbladeren uit mijn eigen tuin. Ik vries de bladeren ook in voor in de winter. De vulling bestaat uit gemalen ossenhaas vermengd met verse uien, knoflook en gember. Als je niet van rundvlees houdt, kun je het vervangen door kip. En vegetariërs kunnen het vlees gemakkelijk vervangen door linzen of bonen. Aan het mengsel voeg je basmatirijst, kruiden, vers citroensap en olijfolie toe.’

Samen eten

‘Je kan de dolma’s koud eten, maar opgewarmd zijn ze lekkerder. Je serveert dolma’s vaak met witte rijst of met stevige yoghurt zoals labneh. Soms worden ze in pitabrood of lavash (platbrood) gewikkeld. Een voorgerecht eten is bij ons niet de gewoonte. Alles wat we willen eten komt tegelijk op tafel: salade, yoghurt, chutney ... We besteden ook niet veel aandacht aan een dessert. Misschien zullen we aan het begin van de maaltijd ‘eet smakelijk’ vergeten te zeggen, maar we zullen nooit vergeten om de kok te bedanken voor al het werk. Want samen eten met familie is voor ons het feest van het leven.’

Recept: https://bit.ly/3uMLgYg

Tekst: Karla Stoefs
Foto: Op de foto Jacky (r.) met haar zus en haar moeder.
Uit: uitgekamd april 2021