submenu

Henri Smets 1936-2021 - 06/04/2021

De 'Mister', zoals hij in de volksmond genoemd werd, is niet meer. 

Henri of Rik Smets was een echt dorpsfiguur. Geboren en getogen in Wezembeek-Oppem en lid van verschillende verenigingen. Hij kon als geen ander verhalen vertellen. Hoewel iedereen wist dat hij weer aan het overdrijven was, bleven de mensen toch aan zijn lippen hangen. Zo groeiden in zijn tuin bloemkolen zo groot dat ze in stukken gehakt moesten worden om door het keldergat te kunnen en op zijn bonenstaken hingen lampen om het vliegverkeer niet te hinderen. Hij was altijd te vinden voor een poets of een mop.  

Als trouwe supporter en oud-doelman van K.F.C.W.O. besteedde hij zijn zondagnamiddagen aan de matchen van de eerste ploeg. Scheidsrechter spelen voor bevriende amateurelftallen deed hij als geen ander, soms zelfs verkleed als pastoor.  

Aan het Sint-Lucasinstituut behaalde hij het diploma ‘hogere sierkunsten’ en hij werd leraar in Zaventem. Meester Rik was geboren!  

Zijn artistieke talenten kon hij dan weer botvieren als decorbouwer van toneelgroep De Lustige Ambachtslieden en als tekenaar. Als medeoprichter van de Kunstkring stelde hij zijn werken – pentekeningen met onder andere GC de Kam als onderwerp – tentoon in het hele land. Henri droeg Wezembeek-Oppem in zijn hart. Hij wist veel mooie plekjes en verdwenen huisjes op papier te zetten in zijn tekeningen. Ze sieren menige woonkamer, als blijvende herinnering aan ‘de meester’ en aan onze gemeente.  

 

Tekst: Luc De Vogelaere 
Uit: uitgekamd april 2021