submenu

David Giuliano, deelnemer aan Bake Off Vlaanderen - 04/12/2020

Misschien keek je onlangs naar een aflevering van de tv-serie Bake Off Vlaanderen op VIER? Daarin nemen tien gepassioneerde amateurbakkers het tegen elkaar op in de strijd om de titel van ‘meest getalenteerde thuisbakker van Vlaanderen’.  

‘Sinds we elkaar kennen, is mijn vriend al 25 kilo aangekomen’  

Deelnemer David Giuliano is afkomstig van onze gemeente. Hij durft in de wedstrijd al eens te experimenteren met onverwachte smaakcombinaties.  

‘Ik woon al acht jaar met volle goesting in Wezembeek-Oppem’, vertelt David. ‘Vlak bij mijn ouders, niet te ver van Brussel en met een gemakkelijke verbinding naar andere steden. Een rustige en groene gemeente, wat niet onbelangrijk is gedurende de lockdown.’ David Giuliano is de zoon van een Italiaanse vader en een Waals-Vlaamse moeder. Is dat het geheim van zijn talenknobbel? Want in het dagelijkse leven staat Giuliano voor de klas in de middelbare school Saint-Dominique in Schaarbeek, waar hij Nederlands en Engels doceert aan de hogere graad. 

Meester, dat bent u!  

‘Vanaf het eerste moment wist ik met zekerheid: deze school wordt het. Een goede directie, een hartelijke sfeer onder collega’s, en leerlingen die nog met respect luisteren. Natuurlijk zijn de kinderen niet meer zoals wij vroeger, ze groeien immers op in een andere wereld. Om het voor hen zo interessant mogelijk te maken, spreken de leerkrachten onderling af om dezelfde thema’s te behandelen. In het begin van dit schooljaar was het thema van de les ‘voeding’. Ter demonstratie van de talrijke kookprogramma’s op tv, liet ik hen de trailer zien van het vierde seizoen van het VIER-programma Bake Off Vlaanderen. Tot plots een van de leerlingen verbaasd riep: ‘Maar meester, dat bent u daar!’ 

‘Ik kook en bak graag. Mijn moeder zette iedere dag een smakelijke maaltijd op tafel, en ik heb mooie herinneringen aan de kerstfeesten van mijn oma, met steevast te veel en te lekker eten. Daarom kijk ik ook graag naar kook- programma’s. Dus toen tv-zender VIER vorig jaar een oproep deed voor nieuwe kandidaten dacht ik: waarom niet?’ 

Meedoen met de voorselecties zag ik als een boeiende ervaring, vandaar dat ik niet met te veel stress kampte. Bovendien was de hele ploeg aangenaam gezelschap. Dat ik werd geselecteerd als kandidaat, verraste me wel. Ik ging ervan uit dat ze vooral flamboyante persoonlijkheden zouden kiezen. Want of je baksels nu lekker of speciaal smaken,  dat proeft de kijker niet. 

Chocolade en dragon  

Giuliano’s sterkte is dat hij durft te experimenteren. Hij overtuigde de jury met een gebak waarbij hij chocolade combineerde met dragon, abrikozen en citroen. ‘Zodra de echte opnames van start gingen, werd ik toch nerveuzer. In de tent in Oostende, waar het programma zich afspeelt, ben je niet alleen samen met de andere kandidaten. Er zijn ook cameraploegen, juryleden en een presentator. Maar alles bij elkaar gaf het vooral positieve stress, want iedereen was supervriendelijk. Ook de onderlinge competitie tussen de kandidaten viel goed mee. Door de feedback van de professionals leer je bovendien veel bij.’ Ondertussen zijn alle afleveringen opgenomen, maar David houdt de lippen nog even op elkaar. 

Ook thuis staat hij vaak in de keuken. ‘Daar supportert mijn vriend voor me. Sinds we elkaar kennen, is hij zo’n vijfentwintig kilo aangekomen. Nochtans maak ik niet iedere dag een groots dessert’, lacht David. ‘Het geheim van een goede maaltijd is: verse kwaliteits- producten, met de nodige durf en verbeelding bereid. Meestal vertrek ik van een bekend basisrecept en maak ik er een eigen creatie van. Ik test veel uit, voeg specerijen toe of combineer vreemde smaken. Ik ga ook op culinaire ontdekking in kookboeken of via kookprogramma’s. Of toen het nog kon in restaurants en op reis.’ 

Japan  

Zo reisde Giuliano al enkele malen naar Japan. Zijn fascinatie voor de Japanse cultuur startte met Club Dorothée, een Frans tv-programma voor jongeren uit de jaren 90, waar o.a. Japanse animatiefilms getoond werden. ‘De Japanse cultuur, hun voeding, de natuur … alles is er zo verschillend. Het land inspireert me zo fel dat ik Japans leer.’ 

Ondertussen kan hij zich al verstaanbaar maken in het Japans. Maar zijn creativiteit gaat nog verder. Giuliano organiseert rollenspellen met vrienden. En hij treedt ook op als verteller, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Daarvoor volgde hij een driejarige opleiding aan de Ecole Internationale du Conte in Oudergem. ‘In die sprookjes, mythen en legenden komt alles samen. Het is een mix van verhaal, improvisatie en interactie met het publiek. Net zoals bij de bereiding van een gerecht.’    

info: david-giuliano.com en vier.be 

 

Tekst: Karla Stoefs 
Foto: © Tine De Wilde 
Uit: uitgekamd december 2020