submenu

LENTEWANDELING - 04/05/2020

Op verkenning in eigen gemeente

In deze quarantainetijd is er niets beter dan op ontdekking te gaan in je eigen gemeente. In samenwerking met Erfgoed vzw Wezembeek-Oppem stippelden we een mooie lentewandeling van 7 km uit, die je kan uitbreiden met een bijkomende wandellus van 3 km.

Vertrek aan de gerestaureerde hoeve gemeenschapscentrum de Kam en draai links de J. B. Overloopstraat in, met aan je linkerzijde de Kam en rechts het kasteel de Grunne. Loop tot aan de eerstvolgende straat links, de Kalestraat. Als je boven bent, ga je links bergaf en beneden ga je nogmaals naar links tot waar verschillende wegen vertrekken aan de kleine rotonde met de Van Severlaan. Neem de Krommestraat (de 2e rechts) en volg die tot over de sporen van de tram. Pas op voor de onbewaakte overweg, hier moet je uitkijken voor aankomende trams.

Aan het einde van de Krommestraat (met rechts de Leopold III-laan) sla je links de veldweg in, over het Honsperreveld (voetweg nr. 4). Dit is de oude Dieweg die van Tervuren kwam. Volg deze veldweg, steek de Lange Eikstraat over en volg rechtdoor de asfaltweg (Molenweg) die leidt naar een groen pad (voetweg nr. 1) naast het politiecommissariaat van de politiezone WOKRA (Wezembeek-Oppem-Kraainem), tussen de kerkhoven van Etterbeek en St.-Lambrechts-Woluwe.

Op het einde kom je uit op een rondpuntje en neem je de derde straat rechts, de Wildezwanenlaan. Volg op het einde de Ooievaarslaan tot de sportclub. Vervolg de Ooievaarslaan, neem Houtsnip en neem de Warandeberglaan naar rechts. Aan de kruising met de Bergenblokstraat ga je rechts de Kerkbergstraat op naar het Sint-Pietersplein met in het midden de geklasseerde Sint-Pieters-Bandenkerk.

Als je wil, kan je hier een bijkomende wandellus van 3 kilometer maken langs trage wegen die opnieuw uitkomt aan de kerk.

Tegenover de ingang van de kerk sla je het Kapelanenstraatje in. Volg deze weg tot beneden en draai met de weg mee naar rechts. Je steekt de Vuilbeek over. Volg deze trage weg langs weiden, langs het insectenhotel,  het kerkhof van Kraainem tot aan de grote baan en ga deze baan op naar rechts. Dit is de Arthur Dezangrélaan, die enkele meters verder overgaat in de Tramlaan. Aan de melkerij, het huis met de trapgevels, een verbouwde watermolen (Heystvaartmolen), sla je rechtsaf. Volg deze weg die leidt langs het voormalige domein van het Gemeentekrediet aan je rechterkant en even verder langs het kasteelpark van de Burbure aan je linkerkant. Je komt opnieuw uit aan de Sint-Pieterskerk. Ga rond de kerk en keer terug naar de Kerkbergstraat, die je ook verder links volgt (paaltjes met blauwe pijl volgen). Vóór de verkeersdrempel ga je rechtsaf het park in. Je volgt nu stroomopwaarts de loop van de Wezembeek.

Aan de vijver neem je rechts het wandelpad. Aan het einde van de vijver met het beeld van de dolfijnen steek je de beek over om rechts het wandelpad verder te volgen tot aan een rondpunt aan de Lange Eikstraat. Steek hier het rondpunt over en neem de Beekstraat met links één van de gebouwen van de Duitse school. Neem onmiddellijk rechts het wandelpad langs de opengelegde beek (blauwe pijl). Even later kom je terug op de Beekstraat om de Pachthofdreef over te steken. Daarna vind je opnieuw rechts het wandelpad langs de beek (blauwe pijl). Vervolg je wandeling langs de Beekstraat, onder de brug van de tramlijn die naar Stokkel gaat. Blijf de Beekstraat volgen tot aan het vertrekpunt, GC de Kam.

Vraag het plannetje aan via info@dekam.be.

Louis Declerck en Tine De Wilde i.s.m. Erfgoed vzw Wezembeek-Oppem