submenu

Projecten - 25 jaar de Kam

2018: het feestjaar van GC de Kam

AANLOOP

Op 19 februari 2018 was het precies 25 jaar geleden dat het Gemeenschapscentrum de Kam haar deuren opende. Toen heette het nog ‘Rijkscultureel Centrum van de Vlaamse Gemeenschap’ en de toenmalige Minister van Cultuur, Hugo Weckx, was diegene die het lintje doorknipte.

Bekijk hier hoe Hugo Weckx terugblikt op de opening van GC de Kam

Vijfentwintig jaar later kan de Kam terugblikken op een serieus palmares en is het gemeenschapscentrum niet meer weg te denken uit het Wezembeek-Oppemse sociale, culturele en verenigingsleven. De Kam biedt een breed programma aan met muziek, theater, film en vorming. Veel aandacht gaat ook naar kinder- en familievoorstellingen. Heel wat projecten en activiteiten leggen de klemtoon op verbinding, ontmoeting en gemeenschapsvorming. De Kam ondersteunt ook de cultuur-, jeugd- en sportverenigingen. Uiteraard is iedereen welkom, ook de internationale en anderstalige inwoners uit de regio. Zij vinden er leuke vrijetijdsactiviteiten en kunnen er deelnemen aan taallessen, praatgroepen en andere oefenkansen Nederlands.

Bekijk hier het overzicht van een aantal activiteiten in GC de Kam

De aftrap naar het feestjaar werd reeds vorig jaar in september gegeven met de seizoensopener. In de loop van 2017 sprokkelde de Kam, samen met theatermaker Yoeri Lewijze, verhalen over de geschiedenis van de Kam (die teruggaat tot de 15e eeuw) en over het authentieke dorpsleven van toen: boeiende intriges, markante figuren en pittige anekdotes. Compagnie M'RZA (www.mrza.org) bundelde alle verhalen en verwerkte ze tot een bijzondere theatershow ‘de Kam op de grens’. Van de opvoering werd ook een 40 minuten durende film gemaakt, waarin heel wat bezoekers van de Kam een rol spelen.  Deze film vormde tevens het sluitstuk van het feestweekend einde februari van dit jaar.

Bekijk hier de film ‘de Kam op de grens’

Verder bracht de Kam in dat najaar een '5x5-tentoonstelling' onder de noemer ‘Kam kiest uit zijn verleden’.  Vijf maanden lang werden er vijf bijzondere voorstellingen, vijf interessante Wezembeek-Oppemnaars, vijf opvallende samenwerkingen, vijf markante gebeurtenissen en vijf opmerkelijke kunstenaars in de kijker gezet. Elke maand kon je in café de Kam terecht voor een andere tentoonstelling.

FEESTJAAR 2018

De rode draad, 5x5, loopt verder in het feestjaar: 5 speeches tijdens de feestzitting, 5 activiteiten in de kijker, 5 maal gaan we buitenshuis,...

De eerste activiteit in het feestjaar 2018 vond plaats in januari. Toen stonden de Flying Pickets, West-Europa’s bekendste a-capellagroep,  op de planken van de uitverkochte grote zaal.

Bekijk hier de foto’s van hun optreden

Het hoogtepunt is het weekend van 23-24 en 25 februari. Op vrijdagvond 23 februari openden we met een feestzitting. Verschillende sprekers gaven hun visie hoe de Kam heeft bijgedragen tot het verbinden van mensen en gemeenschappen in deze faciliteitengemeente rond Brussel. De speeches werden afgewisseld met filmpjes en met muziek door Gilbert & Sullivan, Luk Tegenbos en B.L.O.C., Brussels Light Opera Company, die zijn vaste stek in de Kam heeft.

Bekijk hier het verhaal van de Kamhoeve vroeger en nu

Bekijk hier hoe het er vroeger en nu aan toe gaat in GC de Kam

Bekijk hier hoe de programmeringscommisie werkt en het programma van GC de Kam tot stand komt

De feestzitting werd afgesloten met een receptie waar de ‘Tripelkam’ werd onthuld. Het nieuwe (en derde)
Kambier werd speciaal gebrouwen voor de 25ste verjaardag en blijkt heel erg in de smaak te vallen.

Bekijk hier hoe verschillende artiesten GC de Kam een gelukkige 25ste verjaardag wensen

Op zaterdagvond 24 februari was het swingen geblazen met een Salsa-avond, waarbij je de kans kreeg om eerst samen danspasjes aan te leren en deze nadien te oefenen tijdens het concert met Cubaanse muziek. Chiro Berkenbloesem stond achter de bar en shakete allerlei lekkere cocktails en mocktails.

Op zondag 25 februari, de laatste dag van het feestweekend, kon je genieten van een gevarieerd activiteitenaanbod onder het moto ‘proeven van de Kam’. In een ongedwongen sfeer kon je ‘proeven’ en deelnemen aan allerlei sportieve, culinaire, muzikale en andere educatieve en kinderactiviteiten. Sluitstuk van het feestweekend was de vertoning van de film ‘de Kam op de grens’.

Bekijk hier het verslag van Ring TV over het feestweekend

Bekijk hier foto’s van het feestweekend

In maart was er opnieuw een activiteit in het kader van het feestjaar: muzikante Billie Kawende en haar gospelkoor Unusual speelden voor de Kam op verplaatsing in de kerk van St-Michaël en St-Jozef op de Mechelsesteenweg.

Bekijk hier de foto’s van het optreden van Billie Kawende en gospelkoor.

Maar het feestjaar is lang nog niet afgelopen.  De Kam gaat nog enkele keren op verplaatsing dit feestjaar: een kleutervoorstelling in het Woon- en Zorgcentrum, vakantie- en taalstage in het Heilig Hartcollege en de Duitse school en een Sinterklaasvoorstelling in Het Dienstencentrum Het Forum in de wijk Baneik.
In december vindt er een activiteit voor de allerkleinsten (1 tot 4 jaar) plaats: ‘Nocturama’.
Ten slotte is er de tentoonstelling over het Wezembeek-Oppemse erfgoed tijdens het laatste weekend van september. Erfgoed Wezembeek-Oppem vzw bestaat uit een tiental vrijwilligers en heeft als doel het erfgoed van de gemeente Wezembeek-Oppem veilig te stellen en te bewaren.  Het beeldarchief (foto’s, plannen, schetsen, landkaarten, enz…) bevat momenteel meer dan 10.000 bestanden. Een greep hieruit kan je zien tijdens de tentoonstelling, uiteraard met bijzondere aandacht voor de Kamhoeve.

Bekijk hier de website van Erfgoed Wezembeek-Oppem